Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö Pressklipp – Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö

Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö Pressklipp

Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö Pressklipp: Intressanta pressklipp om oss på Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö

Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö Pressklipp. Här på denna sida samlar vi intressanta & hjälpsamma pressklipp om oss på Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö.

Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö Pressklipp: Länstidningen Södertälje 2018-09-16

Södertäljes äldsta begravningsbyrå öppnar i Nykvarn: ”Man måste vara proffsig och medmänsklig”

Södertälje begravningsbyrå expanderar till Nykvarn. Ett lokalkontor invigdes i onsdags i Nykvarn centrums nybyggda lokaler. – Nykvarn är en ort som växer och vi får många kunder härifrån, säger Daniel Timén, ägare och jurist.

Det dör ungefär 90 000 personer i Sverige varje år. Siffran stiger i samma takt som befolkningen ökar i landet, men det är en långsam utveckling och det är inte skälet till att Södertälje begravningsbyrå öppnar ett nytt kontor i Nykvarns centrum.

– Det fanns ingen begravningsbyrå här tidigare. Nykvarn är en ort som växer och vi får många kunder härifrån. Nu kommer vi närmare dem, säger jurist Daniel Timén, ägare till Södertälje begravningsbyra.

Kontoret, som heter Nykvarn begravning och juridik, öppnade i slutet av augusti och invigdes med öppet hus i onsdags. Lena Zetterberg, begravningsrådgivare och borgerlig begravningsofficiant, är den som kommer att förestå kontoret.

– Jag tar emot kundbesök och finns med under hela vägen fram till begravningen och lite efteråt innan juridiken tar över, berättar Lena.

Jobbar man på en begravningsbyrå gäller det att vara mångsidig. Vid sidan av begravningsbestyr och juridik måste man också kunna hjälpa och stötta människor i sorg.

– Man får vara beredd på det mesta. I sorg kan vad som helst visa sig, både ilska, ledsamhet och skratt. Vi försöker alltid att möta alla önskemål så gott det går. Man måste vara proffsig och medmänsklig, säger Lena.

Södertälje begravningsbyrå startades 1906 och är en av de äldsta i Sverige och definitivt den äldsta i Södertälje. Sedan 2002 har Daniel Timén drivit företaget som nu har filialer på tre platser: Södertälje, Tumba och Nykvarn. Företaget har åtta anställda.

– Vi driver det som ett familjeföretag. Det ska vara en trygghet för människor, man ska slippa anlita ett anonymt företag som kanske finns i Stockholm och istället vända sig till någon lokalt, säger Daniel.

Nykvarn begravning och juridik erbjuder utöver begravningstjänster även juridiska tjänster. Det är inget man måste göra, men om man vill vara med i Sveriges begravningsbyråers förbund är det ett krav.

– Ta till exempel en särkullsbarnfamilj som har fler frågor om juridiken än om själva begravningen – de hamnar fel hos en begravningsbyrå som inte kan ge juridiska råd. Man behöver inte köpa våra tjänster, det handlar mer om att bli guidad rätt, säger Daniel.

Även om inte marknaden växer på grund av fler begravningar har ändå begravningsbyrån mer att göra nu än förr. Många har särskilda önskemål och byrån levererar allt fler skräddarsydda begravningar.

– Förr höll man sig till traditionen. Man hade korset i annonsen, det fanns inget annat. Nu får man ha vad man vill där, och annonsen kan man få publicerad på vår hemsida i ett minnesrum där människor kan tända digitala ljus. Många vill ha lite extra. Det har hänt att vi kört hem kistan till familjen som sedan har målat och skrivit på den. Sedan hämtade vi kistan och kistlade den avlidne. Det är ett exempel, säger Daniel.

– Och det finns både borgerlig och kyrklig begravning, det är mycket borgerligt nu. Många vill ha en akt med urnor. Tidigare var det traditionella att organisten spelade in- och utgångsmusik, kanske något av Bach och ett par psalmer. Nu har man fler musikaliska önskemål och man kanske vill visa ett bildspel. Man får sy ihop de anhörigas önskemål på ett mer omfattande sätt än förr, säger Lena.

Den juridiska biten har också växt, detta på grund av vår moderna tids familjekonstellationer som gör det hela mer komplicerat.

– Dödsbon där man har andra situationer än en ensam dödsbodelägare kräver mer än bara en bouppteckning. Från att ha varit en tradition där poliskonstapeln kom hem och räknade skedarna i början av 1900-talet har den juridiska biten växt till att bli både bouppteckningar, dödsboförvaltning och arvskiften. Det kan ibland vara upp mot 20 dödsbodelägare och det händer att vi gör allt från släktforskning till den slutliga utbetalningen av arvet. Det krävs mer av en begravningsbyrå nu, säger Daniel.

Mattias Holgersson

Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö Pressklipp - Södertälje Begravningsbyrå Hölö Mörkö - 2  
  • Fyll i Livsarkivet online - En hyllning till livet!
  • Platsen där alla kan hitta information om avlidna personer
  • Beställ begravning i Hölö & Mörkö med omnejd. I det här verktyget kan du planera begravningen och skicka in din beställning till oss. Vi återkommer sedan till dig och tillsammans går vi igenom dina val. Du kan även välja att spara din planering och återkomma till den senare, själv eller tillsammans med din begravningsrådgivare.